Image

urban terrace

A typical two up, two down, Victorian Terrace in Cambridge is to be given a new lease of life by a forward thinking family, following planning approval.

The family wanted to add a further small bathroom at ground floor to double as a cloakroom for visitors and at the rear create living spaces that would support their busy lifestyle. The majority of the works are to be undertaken by the owners, using local craftsmen to implement the main alterations. In addition, the solution needed to re-instate some of the lost traditional detailing of the existing property, paying respect to its original character and age, while addressing an open and overlooked aspect at the rear.

Image
Image
Stacks Image 262

At ground floor, attached to the existing terrace, a new extension creates a day-lit enlarged kitchen and dining space with the addition of a seating area that will also open out on to the courtyard, creating a private external focus. A covered walkway, will link the house with the garage and workroom, engaging an existing south facing wall along the northern boundary. The garage is visually separated from the courtyard by a semi-translucent screen and a ‘Living Wall’ that shrouds a stair providing access to the workroom.

design

Our solution makes better use of an existing rear access to create a full width garage, to house bikes, refuse storage and space for the family’s future electric car. Above, a new workroom will enable the family to have a dedicated place for home working to support their local business, while also masking external views in to a revived courtyard garden from surrounding buildings.


Image
© 2020 studio24 architects LLP Contact Us

Cambridge
CB2 8DP

To be able to provide the best experience and improve our website continuously we would like to track your visit using Cookies and Google Analytics.