S House
Gilbert Road, Cambridge
'S House' uses prefabricated off-site timber technology to transform a post war 1930's detached house in Cambridge. The new design embraces a large garden at the rear to form a modern, light filled, family living space at ground floor. An improved secondary entrance with associated bike storage, utility and cloakroom toward the front of the property; while at roof level SIPs (Structurally Insulated Panels) will create improved bedroom spaces, replacing a previously converted loft room.

The limited rear access has generated a design made from a kit of parts which, once assembled, will both transform the house and inform the material qualities and character of the new additions. Our proposals also include improving energy performance by retrofitting external and ground floor insulation.
Stacks Image 257
Stacks Image 262
An integral part of the designs development has been the use of parametric software to help the client envisage the new spaces and how they work with the existing house. Once the basic principles of the project brief were established and tested through sketches and plan layouts, we're able to start evolving the design, overlaying other design aspects to help finalise designs. The model also allows us to test and reiterate the design to optimise natural daylight and assess solar benefits. This is undertaken in parallel with considerations of building construction, how it can be assembled and used.
Stacks Image 264
Planning consent
The design achieved planning late last year and we're now looking forward to realising the design with a builder that will help us deliver the aspirations for our clients' family home.
Stacks Image 242
Stacks Image 247

This site uses cookies and other tracking technologies to improve your browsing experience on our site, analyse site traffic, and understand what our audience might be looking for and where our audience is coming from.